4 Şubat 2008 Pazartesi

Makine Mühendisliği

Makine Mühendisliği
Makine mühendisliği veya makina mühendisliği, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Geniş bir çalışma alanına sahiptir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da vardır.

Mühendislik faaliyetlerinin en eski ve en geniş alanlarından biri olan makine mühendisliği, makinalar, enerji ve imalat-üretim yöntemleri ile ilgilenir. Makine mühendisleri takım tezgahlarının yanı sıra endüstrinin tüm dalları için makinalar ve donanımlar tasarlar ve imal ederler. Örneğin; türbinler, baskı presleri, hafriyat makinaları, besin işleyiciler, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, yapay kalpler ve uzuvlar, uçaklar, dizel lokomotifler, otomobiller, kamyonlar ve kitle ulaşım araçları için motorlar

Enerji konusundaki uzmanlık alanında, makine mühendisleri, elektrik generatörlerini tahrik edecek hidrolik türbinlerin ve buhar gücü oluşturacak kazanlar, motorlar, türbinler ve pompaların tasarımı, üretimi ve çalıştırılmasıyla ilgilenirler. Enerji santralleri tasarlarlar ve çalıştırırlar ve yakıtların ekonomik yanması, ısı enerjisinin mekanik güçe dönüştürülmesi ve bu gücün yararlı işler yapmak için kullanılması ile ilgilenir. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme alanında, makine mühendisleri, evler işyerleri, ticaret binaları ve endüstriyel tesislerde kontrollü sıcaklık ve nem koşulları sağlarlar. Besinlerin soğuk tutulması, soğuk depolama ve buz üretim tesisleri için gerekli donanım ve sistemleri geliştirirler.

Makine mühendisleri ayrıca yolcu,savaş ve yük gemileri için makinalar tasarımında, otomotiv endüstrisinde otomobiller, kamyonlar ve otobüsler tasarımında ve üretiminde ve hava-uzay endüstrisinde yeni uçak ve uzay araçlarının tasarımında çalışmaktadırlar.
Programın Amacı

Makina mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretiminin planlanması ve bakım konularında eğitim ve araştırma yapar.

* Statik,
* Mukavemet,
* Dinamik,
* Mekanizma Tekniği,
* Konstrüksiyon,
* Makina Dinamiği,
* Sistem Kontrol,
* Sonlu Elemanlar Yöntemi,
* Makina Elemanları,
* Üretim teknikleri,

* İçten Yanmalı Motorlar
* Motor Tasarımı
* Motorlu Taşıtlar

* Malzeme Bilgisi ve Muayenesi
* Kompozit Malzemeler
* Yatak Teknolojisi

* Termodinamik
* Akışkanlar Mekaniği
* Isı Transferi
* Isıtma-Soğutma-İklimlendirme
Yaptıkları İşler

Makina mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makina Mühendisi" unvanı verilir. Makina mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.

Makina

* Akışkanlar Mekaniği
* Teknik Resim
* Ölçme Tekniği
* Mühendislik Matematiği (Numerical Methods)
o Lineer Mühendisliğinin Temel Konuları
* Statik
* Dinamik
* Makina Teorisi (Machine Design)
o Mekanizma Tekniği
o Makina Dinamiği
o Mekanik Titreşimler
* Nanomekanik
* Mukavemet
* Malzeme Bilimi
* Mühendislik Malzemeleri
* İmal Usulleri
* Makina Elemanları
* Triboloji
* Termodinamik
* Isı Transferi
* Mekanik Tesisat
o Sayısal Yöntemler (Numerical Methods)
* Sistem Dinamiği
* Otomatik Kontrol Sistemleri)

Hiç yorum yok: